Str Numarul 3, nr 6F, Afumati, ilfov, Romania – Post Code 077010
 
sustainable tableware

Share this

Τι ακριβώς είναι το Bagasse

Το Bagasse είναι το όνομα για τις υπολειμματικές ίνες που παραμένουν μετά την συμπίεση των σακχάρων στην παραγωγή ζάχαρης. Συνήθως, αποτελούνται από 40-60% κυτταρίνη, 20-30% ημικυτταρίνη και περίπου 20% λιγνίνη. Το bagasse βρίσκεται κυρίως σε χώρες που παράγουν ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα ζάχαρης, για παράδειγμα τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, την Κίνα ή την Ταϊλάνδη. Το bagasse είναι ένα παραπροϊόν. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως καύσιμο για τις μονάδες παραγωγής. Ακόμη και σήμερα, ένα μέρος της παραγωγής του εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τους φούρνους των εργοστασίων. Αλλά δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν υλικά, η αξία του bagasse αυξήθηκε. Σήμερα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή δομικών υλικών, υλικών συσκευασίας και επιτραπέζιων σκευών. Επίσης, η βιομηχανία χαρτιού έχει αρχίσει να αντικαθιστά το χαρτί από ξύλο με ίνες από ζαχαροκάλαμο, για να παράγει χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και χαρτόνια.

Από ζάχαρη σε βιώσιμα επιτραπέζια σκεύη

Τα ζαχαροκάλαμα (Saccharum officinarum) αναπτύσσονται σε τροπικές και υποτροπικές κλιματικές ζώνες. Τα φυτά έχουν ύψος 3 έως 5 μέτρα και το στέλεχος τους έχει διάμετρο 2 – 4,5 εκατοστά. Εδώ, μπορούμε επίσης να βρούμε αυτό που κάνει το φυτό τόσο ξεχωριστό: τη ζάχαρη (κυρίως σακχαρόζη). Τα ζαχαροκάλαμα (Sugarcanes) οφείλουν τη δημοσιότητα και τη δημοτικότητά τους στη ζάχαρη. Αποτελούν τον σημαντικότερο προμηθευτή πρώτων υλών για την παραγωγή (λιανικής) ζάχαρης. Για το σκοπό αυτό συγκομίζονται, συλλέγονται και συμπιέζονται για να παράγουν χυμό σακχαρόζης ή ζαχαροκάλαμου. 100 τόνοι ζαχαροκάλαμου παράγουν περίπου 10 τόνους ζάχαρης και 34 τόνους πολύτιμου bagasse.

Αντί να πετάξουμε αυτό το “υπόλειμμα”, δίνουμε αξία σε αυτό το υλικό και παράγουμε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μίας χρήσης. Στη συνέχεια, εξηγούμε τα απαραίτητα βήματα για τη μετατροπή του bagasse σε βιώσιμα προϊόντα.

Προϊόντα από ζαχαροκάλαμο – Στάδια παραγωγής

Οι υπολειμματικές ίνες ζαχαροκάλαμου αποθηκεύονται υγρές προκειμένου να απομακρυνθούν οι βραχείες ίνες και υπολείμματα ζάχαρης, επειδή μπορεί να εμποδίσουν την περαιτέρω επεξεργασία.

Το bagasse αναμιγνύεται με νερό μέχρις ότου οι ενώσεις εξελιχθούν σε πολτό.

Προστίθενται βιοαποικοδομήσιμα λευκαντικά. Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης δυνατό να προστεθούν και άλλα πρόσθετα. Αλλά επειδή θέλουμε να έχουμε ένα προϊόν όσο το δυνατόν πιο φυσικό δεν κάνουμε άλλη πρόσμιξη!

Ο πολτός χύνεται στα καλούπια και παίρνει το επιθυμητό σχήμα με τη βοήθεια υψηλών θερμοκρασιών και πίεσης.

Έτοιμα! Τώρα τα πιάτα και τα ποτήρια μας είναι έτοιμα για μεταφορά και αποστολή.

Βιωσιμότητα: Από τη φύση και πίσω στη φύση

Το ζαχαροκάλαμο είναι ένας πολύ γρήγορος ανανεώσιμος πόρος για τον οποίο δεν πρέπει να κοπεί κανένα δέντρο. Ως παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας της ζάχαρης, το bagasse δεν απαιτεί πρόσθετες καλλιεργητικές εκτάσεις και δεν έχει αντίκτυπο στην έκταση των δασών. Αντιθέτως: Είναι στην πραγματικότητα μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή χαρτιού, επειδή η παραγωγή χαρτιού από ζαχαροκάλαμο χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.

Μετά τη χρήση τους, τα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από ζαχαροκάλαμο καταλήγουν στο κάδο απορριμμάτων, μερικές φορές παραμένουν εκτεθειμένα στη φύση. Αλλά χάρη στη βιοαποικοδομησιμότητά τους (πιστοποιημένη σύμφωνα με την αμερικανική ASTM), τα προϊόντα αποσυντίθενται σχετικά γρήγορα και μετατρέπονται σε χώμα. Το χώμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως λίπασμα για νέες καλλιέργειες και έτσι κλείνει αυτός ο κύκλος.

Δεδομένου ότι ήδη αναφέρθηκε, το bagasse δεν χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή επιτραπέζιων σκευών. Τα εργοστάσια το χρησιμοποιούν συχνά ως καύσιμο. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από την καύση ορυκτών καυσίμων επειδή η αποτέφρωση ορυκτών καυσίμων δεν απελευθερώνει μόνο CO2, αλλά και επικίνδυνες ουσίες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα σωματίδια.

Ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων από ζαχαροκάλαμο (sugarcane)

  • Πολύ σταθερό, ανθεκτικό και όχι πολύ εύκαμπτο
  • Καλή θερμική ιδιότητα: κατάλληλη για θερμοκρασίες από -25 ° C έως 220 ° C.
  • Υδατοαπωθητικό και ανθεκτικό στο γράσο: κατάλληλο επίσης για ζεστά και πολύ λιπαρά / λιπαρά πιάτα
  • Πλήρως βιοδιασπώμενο και λιπασματοποιήσιμο 
Sugarcane collection by ecocare

Πολλά εστιατόρια έχουν αντικαταστήσει τη συσκευασία τους από πλαστικό και πολυστυρένιο, εν μέρει ακόμη και τα σκεύη μίας χρήσης, με βιώσιμα επιτραπέζια σκεύη από ζαχαροκάλαμο. Επιλέγοντας ζαχαροκάλαμο βοηθάτε στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το συγκεκριμένο υλικό, τότε μην διστάσετε να ρίξετε μια ματιά στα προϊόντα μας.

Καλάθι
Facebook Api Key (για σύνδεση στο Facebook) Instagram Pinterest
Sidebar
X