Share this
Απορρίμματα στις θάλασσες – no more
Σεβασμός στο περιβάλλον
Περίπου το 70% του πλανήτη μας είναι καλυμμένο από ωκεανούς και τα θαλάσσια απορρίμματα βρίσκονται σχεδόν παντού. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη.
Σεβασμός στο περιβάλλον – sos
Τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα τα πλαστικά, συνιστούν απειλή όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και των ακτών αλλά και για την οικονομία και την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα. Τα περισσότερα θαλάσσια απορρίμματα δημιουργούνται από δραστηριότητες που εκτελούνται στην ξηρά.
Το αέναο ταξίδι των πλαστικών
Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούνται από κατασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά υλικά (π.χ. πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και ξύλο), τα οποία καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον one way or another.
Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο. Τα πλαστικά, και ειδικότερα τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, όπως μπουκάλια αναψυκτικών και σακούλες μιας χρήσης, είναι ο κυριότερος τύπος σκουπιδιών στις ακτές και ο κατάλογος συνεχίζεται: κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας, σχοινιά, μπατονέτες, αποτσίγαρα, αναπτήρες κ.α.
Αντίθετα από τα οργανικά υλικά, το πλαστικό στη φύση δεν “εξαφανίζεται”. Συσσωρεύεται στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στους ωκεανούς. Ένα πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης, για παράδειγμα, ενδέχεται να χρειαστεί περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια. Διαβάστε περισσότερα σχετικά στο αντίστοιχο άρθρο μας “Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποσυντεθεί το πλαστικό” εδώ.
Από που προέρχονται τα θαλάσσια απορρίμματα
Περίπου το 80 % των σκουπιδιών που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται από δραστηριότητες που εκτελούνται στην ξηρά. Η πηγή των θαλάσσιων απορριμμάτων δεν περιορίζεται απαραίτητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες κατά μήκος των ακτών. Ακόμη και αν ρίχνονται στην ξηρά, τα ποτάμια και ο άνεμος μεταφέρουν τα απορρίμματα στη θάλασσα. Οι αλιευτικές δραστηριότητες, η ναυτιλία, οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές και το αποχετευτικό σύστημα συνεισφέρουν τα υπόλοιπα.
Σεβασμός στο περιβάλλον – Πρόληψη
Παρόλο που τα θαλάσσια απορρίμματα είναι μία μόνο από τις πιέσεις που ασκούνται στην υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία. Η συσσώρευση και η μακρά διατήρηση των πλαστικών στη φύση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν διασυνοριακό πρόβλημα. Από τη στιγμή που εισέρχονται στη θάλασσα, δεν έχουν πλέον ιδιοκτήτη. Αυτό κάνει τη διαχείρισή τους δύσκολη.
Το σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι η πρόληψη.
Δράσεις καθαριότητας ακτών
Το επόμενο βήμα είναι να αναλάβουμε δράση στην ξηρά, πριν τα απορρίμματα φτάσουν στις θάλασσές μας. Η ΕΕ έχει θεσπίσει πολιτικές και νόμους που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασιών και την αύξηση των ρυθμών ανακύκλωσης, καθώς και τη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων και τη χρήση γενικά των πόρων αποδοτικότερα. Υπάρχουν επίσης οδηγίες που έχουν καταρτιστεί για να συμβάλλουν στον περιορισμό της ρύπανσης από πλοία και λιμάνια.
Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι ένας καλός τρόπος για την αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα και την εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών (ατομική / κοινωνική ευθύνη) στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού!
•❥ “We can do better. We can make our life greener.”
Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το!